Er bestaan verschillende vormen van acne. Acne kan ontstaan tijdens de puberteit, maar ook op latere leeftijd. Een combinatie van therapieën zorgt voor het beste en snelste resultaat. Tijdens het eerste gratis consult wordt een persoonlijk behandelplan op maat gemaakt. 

Wat is de oorzaak acne?

Acne kan ontstaan door verschillende factoren. Er kunnen meerdere interne- als externe factoren zijn, denk bijvoorbeeld aan medicatie en hormonale veranderingen (bijvoorbeeld tijdens de puberteit of menstruatie), maar ook een verhoogde talgproductie en een verdikking van de buitenste huidlagen kunnen voor het ontstaan of verergering van acne zorgen doordat de poriën verstopt raken. Wanneer de bacterie ‘propionibacterium acnes’ (nu bekend als cutibacterium) zich vermenigvuldigt kan dit ook zorgen voor het ontstaan van ontstekingen. 

Vormen van acne

Acne zien we vaak in het gezicht, maar ook op andere lichaamsdelen zoals de hals, de borst, rug, schouders en armen. Het is vaak te herkennen aan zichtbare puistjes, maar er zijn veel vormen van acne bekend, waaronder:

  • Acne vulgaris: de meest voorkomende vorm van acne die vaak ontstaat in de puberteit, die te herkennen is aan puistjes, bultjes en mee-eters. 
  • Comedonen acne: bij deze vorm zijn er vooral comedonen, ook wel mee-eters, aanwezig. Bij deze vorm zien we vaak geen ontstekingen. Toch kunnen de comedonen gaan ontsteken doordat het talg niet vanzelf naar buiten kan vloeien. 
  • Acne tarda: deze vorm van acne zien we vaker onder volwassenen. Er zijn met name ontstekingen aanwezig en minder mee-eters en het komt met name voor in het gezicht, de kaaklijn en de hals.
  • Acne excorieé des jeunes filles (acne excoriata): deze vorm van acne, ook wel krabacne genoemd, komt vaak voor bij meisjes rond de puberteit, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan of bij jongens voorkomen. Mee-eters, puistjes en ontstekingen liggen niet op de voorgrond maar juist korstjes en krabeffecten.
  • Acne conglobata: dit is een ernstige vorm van acne waarbij grote ontstekingen en onderhuidse pustels aanwezig zijn. Helaas zien we vaak ook holtes gevuld met pus en bloed. We zien dit vaak in het gezicht, de schouders en de rug. Deze vorm zien we vaker bij mannen voorkomen.
  • Acne mechanica: deze vorm van acne kan bij iedereen ontstaan door wrijving, hitte en druk. 
  • Acne fulminans: dit is een zeldzame vorm van bestaande acne die plotseling verergerd. Waarbij je je echt ziek kan voelen. 

Wat houdt een acnebehandeling in?

Bij Huid & Laser Utrecht wordt bij de behandeling van acne een behandelplan op maat gemaakt. De behandeling kan bestaan uit onder andere een dieptereiniging, verschillende peelings en lasertherapie. Tijdens het eerste consult wordt beoordeeld welke behandeling en producten het meest geschikt zijn.

Een dieptereiniging

Tijdens de dieptereiniging worden de onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters verwijderd. Indien nodig wordt er gebruik gemaakt van een steriele naald.

Peelings

Wilt u uw huidconditie verbeteren? Peelings zorgen voor een verbetering van uw huid en een frissere uitstraling. Bij Huid & Laser Utrecht kunt u terecht voor de medische peelings van Dermaceutic. Met deze peelings kunnen onder andere huidveroudering, pigmentvlekken en acne behandeld worden.

Een peeling bestaat uit verschillende soorten ingrediënten (zuren) met elk specifieke eigenschappen die tot een bepaalde huidlaag doordringen. De peeling zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag verweekt. Hierdoor wordt het huidvernieuwingsproces geactiveerd, waardoor de dode huidcellen afschilferen en worden vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen. Na de peeling is de conditie en weerstand van de huid verbeterd, wat zichtbaar is in een frisse en stralende huid.

Bij Huid & Laser Utrecht kan de huid behandeld worden met verschillende medium diepe tot diepe peelings. Deze peelings verschillen in sterkte, diepte en werking, zodat verschillende indicaties behandeld kunnen worden. Zo zijn er ook peelings voor het verminderen van acne en acnelittekens. Peelings kunnen ingezet worden als een alleenstaande behandeling, maar vaak worden de beste resultaten bereikt als deze worden gecombineerd met licht- en laserbehandelingen. Tijdens het consult beoordeelt de huidtherapeut welke peeling voor u geschikt is.

LED-therapie

De behandeling van Renophase in combinatie met de LED lamp is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van rosacea, de atopische huid en de acne huid. Deze behandeling is niet alleen gericht op de exfoliatie van de bovenste huidlaag, maar ook om de huidconditie van binnenuit te verbeteren. Deze stimulerende behandeling werkt op de celvernieuwing van de huid, waarbij de huid een detox krijgt. Als laatste stap worden actieve werkstoffen op de huid aangebracht die geactiveerd worden door de LED lamp. Hierdoor wordt het herstel van de huid verhoogd en kan er gewerkt worden op de herstructurering van de huid. Daarnaast heeft de LED lamp een kalmerende werking.   

Microdermabrasie

Hierbij worden fijne steriele kristallen onder vacuümdruk over de huid gezogen. Dit zorgt ervoor dat de hoornlaag van de huid wordt verwijderd, zodat peelings en de lasers beter hun werking kunnen doen.

Lasertherapie

Bij actieve acne zorgen de lasers voor het creëren van een zuurstofrijke omgeving, waardoor de acne bacterie wordt gedood. Ook wordt door de warmte van de laser de talgproductie geremd en de doorbloeding van de huid en hiermee de aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen verbeterd.

De behandeling van acnelittekens met Fractional Lasers

Na acne kunnen er soms littekens achterblijven. De huid kan verbeterd worden met verschillende fractional lasers wanneer er sprake is van acnelittekens of overgebleven rode vlekken. De lasers zorgen ervoor dat celvernieuwing wordt geactiveerd en hiermee de huidstructuur verfijnt en de kleur egaler wordt.

Lees hier meer over de huidaandoening Acne »

Tarieven acnebehandeling

Onze kliniek is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en voldoet aan de eisen van het Kwaliteitsregister (KP). Indien u aanvullend verzekerd bent, is afhankelijk van uw polis een vergoeding mogelijk.

Klik hier voor de prijslijst

Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch: 030 – 751 0269, per mail: info@huid-en-laser-utrecht.nl of via het formulier contact met ons opnemen.

* De gewenste datum/tijd is een voorkeur. Wij proberen hier zo min mogelijk van af te wijken

Begin met chatten
1
Stuur een WhatsApp
Hi, waar kan ik je mee helpen?