Hidradenitis Suppurativa (Acne Inversa)

Hidradenitis suppurativa (HS) wordt ook wel acne inversa of acne ectopica genoemd. Er is hierbij sprake van een chronische ontsteking van de haarzakjes. Dit komt vaak voor in gebieden waar de grotere zweetklieren zich bevinden, zoals de liezen, oksels en billen. Er kunnen diepe, grote ontstekingen ontstaan die pijnklachten kunnen geven. Deze ontstekingen laten vaak rood tot paarse littekens achter, waarin verklevingen van bindweefsel en gangetjes zichtbaar zijn. 

Hoe ontstaat Hidradenitis Supperativa

De opening van het haarzakje wordt geblokkeerd door zwelling of verhoornde huid, waardoor het haarzakje verstopt raakt. Door deze verstopping hopen alle huidschilfers zich op in het haarzakje, waardoor op een gegeven moment de wand van de zweetklier kan barsten. Hierbij komt veel talg en pus vrij. Doordat de afvoergangen van de talgklieren de grote hoeveelheid talg niet aankan, zoekt het talg zijn eigen weg naar buiten waardoor er nieuwe gangetjes en tunneltjes (fistels) onder de huid ontstaan. Deze fistels staan vaak met elkaar in verbinding en kunnen pijnlijke littekens achterlaten.

Oorzaken van Hidradenitis Supperativa

De exacte oorzaak van het ontstaan van hidradentis is nog niet geheel bekend. Vaak speelt erfelijke aanleg een rol, maar er zijn nog vele andere factoren die een invloed kunnen hebben op het ontstaan of verergeren van hidradentitis. De aandoening ontstaat vaak na de puberteit, waarbij mannelijke hormonen een rol spelen. Vaak zien we dat bij vrouwen de klachten rond de menstruatie of bij pilgebruik verergeren en tijdens de menopauze verbeteren. Uitlokkende factoren zoals overgewicht, bacteriën, roken, zweten, wrijving door strakke kleding en veelvuldig scheren kunnen ook een ongunstige invloed hebben.

De behandeling van Hidradenitis Supperativa bij Huid & Laser Utrecht

Er zijn verschillende behandelmethodes en adviezen welke de klachten bij hidradentis kunnen verbeteren, de huidtherapeut kunt u hierbij adviseren. Bij Huid & Laser Utrecht wordt hidradentis supperativa behandeld met een combinatie van twee ontharingslasers. Met de Alexandrite laser wordt de haargroei verminderd en hiermee ook nieuwe afsluiting van de haarzakjes. De Nd-YAG laser zorgt voor een krimping van talgklieren, wat een gunstig effect heeft op het ontstaan van nieuwe ontstekingen.

Lees hier meer over laserontharen. 

Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch: 030 – 751 0269, per mail: info@huid-en-laser-utrecht.nl of via het formulier contact met ons opnemen.

* De gewenste datum/tijd is een voorkeur. Wij proberen hier zo min mogelijk van af te wijken

Begin met chatten
1
Stuur een WhatsApp
Hi, waar kan ik je mee helpen?