Melasma

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een pigmentstoornis waarbij pigmentvlekken ontstaan in het gezicht. De pigmentvlekken zijn vaak zichtbaar als een onregelmatige lichtbruine tot donkerbruine verkleuring. Het komt veelal voor op de jukbeenderen, bovenlip, kin en/of voorhoofd. Soms zijn de vlekken ook in de hals of op de armen aanwezig. Het aantal pigmentcellen in de opperhuid is bij melasma normaal, alleen bevatten de pigmentcellen te veel pigment, waardoor een donkere verkleuring zichtbaar is. Het pigment kan zich oppervlakkig bevinden in de opperhuid en dieper in de lederhuid. Vaak zien we dat het pigment zich zowel oppervlakkig als diep bevindt.

De oorzaak van melasma

Het exacte ontstaan van melasma is nog onbekend, maar er is wel een verband tussen blootstelling aan de zon en zwangerschap, pilgebruik, bepaalde medicatie en erfelijke aanleg. De hormonen oestrogeen en progesteron stimuleren de productie van pigment onder invloed van de zon. Om deze reden wordt melasma ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Tijdens de zwangerschap zijn deze hormonen in het lichaam verhoogd, waardoor melasma kan ontstaan.

De behandeling van melasma bij Huid & Laser Utrecht

Melasma heeft een chronisch karakter. Als je eenmaal melasma hebt, is er een grote kans dat de pigmentvlekken onder invloed van pilgebruik, zonlicht en zwangerschap terugkeert. De behandeling van melasma is er opgericht om de activiteit van de pigmentcellen onder controle te brengen en het overtollige pigment te vernietigen.

Bij Huid & Laser Utrecht wordt melasma behandeld met de fractional Erbium-YAG laser of met de Mela peel forte van Dermaceutic. De laserbehandeling zorgt ervoor dat de pigmencellen zo rustig mogelijk blijven.

De fractional Erbium-YAG laser creëert vele miniscule gaatjes in de huid, waardoor de pigmentcellen als het ware doorboort worden en zich weer opnieuw gaan ordenen. Het overtollige pigment wordt vernietigd en afgevoerd. Net zo belangrijk als de laserbehandeling is bescherming tegen zonlicht door middel van zonnebrandcrèmes met een hoge beschermingsfactor. Wij nodigen u graag uit voor een consult, zodat wij u alles over de behandeling kunnen uitleggen.

De Dermaceutic Mela peel forte bevat o.a. arbutine, kojinezuur, retinol, salicylzuur en melkzuur. De peeling is uitermate geschikt voor het verminderen van verschillende soorten pigmentvlekken en melasma (zwangerschapsmasker). Ook kunnen pigmentvlekjes ontstaan na wondjes met deze peeling behandeld worden.

Lees meer over de behandeling van melasma bij Huid & Laser Utrecht »

Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch: 030 – 751 0269, per mail: info@huid-en-laser-utrecht.nl of via het formulier contact met ons opnemen.

* De gewenste datum/tijd is een voorkeur. Wij proberen hier zo min mogelijk van af te wijken

0
Begin met chatten
1
Stuur een WhatsApp
Hi, waar kan ik je mee helpen?