Melasma

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een pigmentstoornis waarbij pigmentvlekken ontstaan in het gezicht. De pigmentvlekken zijn vaak zichtbaar als een onregelmatige lichtbruine tot donkerbruine verkleuring. Het komt veelal voor op de jukbeenderen, bovenlip, kin en/of voorhoofd. Soms zijn de vlekken ook in de hals of op de armen aanwezig. Het aantal pigmentcellen in de opperhuid is bij melasma normaal, alleen bevatten de pigmentcellen te veel pigment, waardoor een donkere verkleuring zichtbaar is. Het pigment kan zich oppervlakkig bevinden in de opperhuid en dieper in de lederhuid. Vaak zien we dat het pigment zich zowel oppervlakkig als diep bevindt.

De oorzaak van melasma
Het exacte ontstaan van melasma is nog onbekend, maar er is wel een verband tussen zwangerschap, pilgebruik, zonlicht, bepaalde medicatie en erfelijke aanleg. Bij melasma is er geen sprake van een vermeerdering van de pigmentcellen, maar de pigmentcellen zijn actiever omdat ze vergroot zijn en meer pigment bevatten. De pigmentcellen zijn overgevoelig voor de aanmaak van pigment onder invloed van zonlicht en hormonen.

Soorten melasma
Er kan sprake zijn van 3 verschillende types melasma:
Epidermaal: er is een verhoogd pigment aanwezig in de bovenste huidlaag. 
Dermaal: de pigmentcellen ‘lekken’ pigment naar de dermis (lederhuid). De immuuncellen die aanwezig zijn in deze huidlaag kapselen het pigment in. Hierdoor blijft het pigment in de dermis vastzitten en kan het niet naar de bovenste huidlaag om vervolgens te exfolieren.  
Combinatie epidermaal en dermaal: er is vaak sprake van een combinatie waarbij het pigment zowel in de bovenste huidlaag als in de dermis aanwezig is. 

De behandeling van melasma bij Huid & Laser Utrecht

Melasma heeft een chronisch karakter. Als je eenmaal melasma hebt, is er een grote kans dat de pigmentvlekken onder invloed van pilgebruik, zonlicht en zwangerschap terugkeert. De behandeling van melasma is er opgericht om de activiteit van de pigmentcellen onder controle te brengen en het overtollige pigment te vernietigen.

De behandeling van zwangerschapsmasker bestaat uit 4 stappen.

  1. Voorbereiding van de huid op de peelings
  2. Peelings in de kliniek
  3. Fractional Erbium-YAG laser (2940nm)
  4. Continue gebruik van de geadviseerde thuisproducten

Voorbereiding van de huid
Voorafgaand aan de peelings in de kliniek dient de huid altijd te worden voorbereid met de juiste thuisproducten. Dit zorgt ervoor dat de conditie van de huid verbeterd zodat de peeling en de laser meer dieptewerking en effect heeft.

Peelings in de kliniek
De Dermaceutic Mela peel forte bevat o.a. arbutine, kojinezuur, retinol, salicylzuur en melkzuur. De peeling is uitermate geschikt voor het verminderen van verschillende soorten pigmentvlekken en melasma (zwangerschapsmasker). Ook kunnen pigmentvlekjes ontstaan na wondjes met deze peeling behandeld worden.

De peelings worden toegepast in een kuurvorm. Gemiddeld zijn 4-6 behandelingen nodig afhankelijk van uw huid en huidtype. Daarnaast zorgen de thuisproducten ervoor dat het pigmentproces in de huid wordt gereguleerd en gestabiliseerd. Ook zorgt dit voor het behoud van het resultaat. 

Behandeling melasma met de fractional laser
Voor dermaal (dieper) pigment behandelen wij na de peelings met de fractional Erbium-YAG (2940 nm). Deze laser creëert vele miniscule gaatjes in de huid, waardoor de pigmentcellen als het ware doorboort worden en zich weer opnieuw gaan orderen. Het overtollige pigment wordt vernietigd en afgevoerd. De huid gaat na deze behandeling schilferen. De laser werkt ablatief, dat wil zeggen dat de bovenste huidlaag verdampt en er hersteltijd nodig is van 3-5 dagen.

Gemiddeld zijn 1-3 behandelingen nodig voor een gewenst resultaat met een interval van 4-6 weken.

De juiste producten bij melasma
Voor het resultaat en het behoud van het resultaat zijn de juiste thuisproducten net zo belangrijk als de behandelingen in de kliniek. De pigmentcellen bij zwangerschapsmasker zijn overgevoelig voor zonlicht. Naarmate de huid in aanraking komt met zonlicht (altijd als je buiten loopt) zal het pigmentproces in de huid starten. Dit pigmentproces is bij melasma veel actiever.  Belangrijk is om producten te gebruiken met actieve werkstoffen die een remmende invloed hebben op alle onderstaande stappen van het pigmentproces:

  • Blokkeren van UV-stralen
  • Blokkeren van MSH (melanine/pigment stimulerend hormoon), voordat het de pigmentcel kan signaleren
  • Onderdrukken van het tyrosinase proces. Tijdens dit proces gaan de pigmentcellen pigment aanmaken. De werkstoffen zorgen ervoor dat er minder pigment wordt aangemaakt.
  • Reguleren van de afgifte van het pigment naar de bovenste huidlaag 
  • Exfoliatie van de bovenste huidlaag op gang brengen

Het meeste resultaat is te behalen indien producten worden gebruikt die invloed hebben op elke stap tijdens het pigmentproces in de huid. Wij adviseren de producten van Dermaceutic en SkinCeuticals. Tijdens het consult kan de huidtherapeut u hierover adviseren.

Onderhoudsbehandelingen
Vanwege de hoge gevoeligheid van de pigmentcellen voor UV-stralen blijft melasma een lastige (chronische) indicatie. Met de peelings en de laserbehandelingen wordt het pigmentproces en het aanwezige overtollige pigment behandeld, maar niet de (hormonale) oorzaak van de melasma. Om deze reden is het gebruik van de juiste verzorgingsproducten heel belangrijk voor de duur van het resultaat en zijn er onderhoudsbehandelingen gewenst.

Benieuwd naar welke behandeling het meest geschikt voor uw huidtype en -conditie? Neem dan gerust contact met ons op dan helpen we u graag verder!

 

Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch: 030 – 751 0269, per mail: info@huid-en-laser-utrecht.nl of via het formulier contact met ons opnemen.

* De gewenste datum/tijd is een voorkeur. Wij proberen hier zo min mogelijk van af te wijken

Begin met chatten
1
Stuur een WhatsApp
Hi, waar kan ik je mee helpen?