Wat zijn ouderdomswratten?

Ouderdomswratten, ook wel verruca seborrhoïca genoemd, zijn goedaardige huidafwijkingen die ontstaan door het te snel delen van cellen in de opperhuid. Het zijn de meest voorkomende huidtumoren bij ouderen, en komen vooral bij blanke mensen veel voor. Ze verschijnen vanaf de leeftijd van 40 jaar, in het gelaat vooral rond de slapen, op het lichaam op de romp en op de handruggen. Men ziet eerst een lichte- of geelbruine pigmentvlek, daaruit ontstaat een ronde of ovale wratachtige plek die op de huid lijkt te liggen. De kleur is licht- tot donkerbruin of zelfs zwart. Soms zijn er kleine witte puntjes zichtbaar in de plek.

Ouderdomswratten zijn ongevaarlijk en vormen geen risico voor je welzijn. Ze zien er vaak uit als kleine, bruine vlekken. Naarmate je ouder wordt, groeien ze. Ze ontwikkelen zich meestal op de voetzolen bij 50-plussers, maar kunnen zich overal vormen; verschijnen meestal als harde knobbels of goedaardige gezwellen.

Ouderdomsratten behandelen met huidcurretage

Wanneer een ouderdomswrat cosmetisch storend is kan deze verwijderd worden. Dan zijn er verschillende behandelmogelijkheden, die vallen onder huidcurretage. Waaronder bevriezen, wegbranden (electrocoagulatie) of wegschrapen (excochleatie). Laatstgenoemde is het meest effectief en wordt door Huid en Laser Utrecht als dienst aangeboden.

Door middel van een curette, dit is een scherpe steriele ring / lepeltje, worden de huidoneffenheden van de huid weggeschrapen. Dit gebeurt heel oppervlakkig, waardoor littekenvorming of het ontstaan van witte vlekken zeer zeldzaam is. Deze ingreep noemen we ookwel een excochleatie.

Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch: 030 – 751 0269, per mail: info@huid-en-laser-utrecht.nl of via het formulier contact met ons opnemen.

* De gewenste datum/tijd is een voorkeur. Wij proberen hier zo min mogelijk van af te wijken

Begin met chatten
1
Stuur een WhatsApp
Hi, waar kan ik je mee helpen?