Rosacea

Rosacea begint meestal vanaf middelbare leeftijd, komt vaker voor bij vrouwen, en bij mensen met een lichter huidtype. Bij rosacea is er sprake van een chronische ontstekingsreactie van de huid. Dit is zichtbaar als een vlindervormige roodheid op de wangen, neus en soms ook op het voorhoofd en de kin. Het kan worden onderscheiden met een vasculaire component en een acne component. Vaak zijn ook verwijde bloedvaatjes (couperose), bultjes en puskopjes zichtbaar. Ook kan de huid gevoelig zijn, branderig aanvoelen en snel rood worden (flushing). Soms ontstaat hyperplasie van de weke delen van de neus (rhinophyma). Het verschil met acne vulgaris en andere acne vormen is de leeftijd waarop rosacea voorkomt, het vasculaire component en de beperkte lokalisatie.

De behandeling van Rosacea

De precieze oorzaak van rosacea is nog onbekend. Micro-organismen worden genoemd, de bekendste associatie is de demodex (mijt). Dit is echter onbewezen. De behandeling van rosacea is gericht op de symptomen die aanwezig zijn. Tijdens het consult maakt de huidtherapeut een behandeling op maat. Er kunnen namelijk verschillende symptomen aanwezig zijn. Onderstaande therapieën kunnen tijdens de behandeling worden uitgevoerd. Soms worden meerdere therapieën gecombineerd.

Behandeling van couperose, roodheid en flushing bij rosacea

Indien verwijde vaatjes (couperose) aanwezig zijn, zal een behandeling worden uitgevoerd met de Nd-YAG vaatlaser. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door bloed in het bloedvat. Hierbij wordt de energie omgezet in warmte, waardoor het vat wordt vernietigd. De restanten van het kapotte vaatje worden door het lichaam opgeruimd. Bij een egale roodheid en flushing wordt behandeld met IPL 550 nm. Door het licht worden de oppervlakkige verwijde vaatjes vernietigd.

Behandeling van acne en bultjes bij rosacea

Als er ontstekingen of puistjes aanwezig zijn, kunnen deze voorzichtig worden verwijderd. Omdat de rosacea huid zeer gevoelig is kan niet elke peeling worden toegepast. Milde peelings met melkzuur en amandelzuur hebben een positieve werking. Melkzuur werkt antibacterieel en doodt de organismen, zoals schimmels, gisten en de demodex mijt die in verband wordt gebracht met rosacea. Door de zuren in de peeling zal de bovenste huidlaag afschilferen, waardoor het celvernieuwingsproces van de huid in gang wordt gezet en de weerstand van de huid verbeterd. Amandelzuur werkt ook antibacterieel en talgreducerend, zodat de talgproductie wordt verminderd.

Vervolgens kan behandeld worden met de Nd-YAG Laser 1064 nm. De warmte van de laser dringt door tot de talgklieren, waardoor deze krimpen en de talgproductie wordt geremd. Ook zorgt de laser voor het creëren van een zuurstofrijke omgeving, dit is ongunstig voor de acne bacterie.

Aantal behandelingen en het te verwachten resultaat

Rosacea is van chronische aard, wat betekent dat het nooit geheel over zal gaan. De klachten zullen niet geheel genezen. Wel kunnen de symptomen behandeld worden om de huid zo rustig mogelijk te houden door middel van verschillende interventies en producten. Er worden gemiddeld 4-6 behandelingen geadviseerd voor een zo optimaal resultaat, maar door de chronische aard zullen er onderhoudsbehandelingen gewenst zijn. De behandelingen worden om de 4-6 weken uitgevoerd.

Huidverzorging bij rosacea

Bij de behandeling van rosacea horen ook bepaalde huidverzorgingsproducten. De huid is vaak erg gevoelig bij rosacea en er kan verergering ontstaan als de huid geïrriteerd raakt van verkeerde producten. Bepaalde huidverzorgingsproducten die werkstoffen bevatten om de huid te kalmeren en ervoor zorgen dat de bloedtoevoer naar de vaatjes reguleert kunnen de klachten van rosacea verminderen en het resultaat van de behandeling vergroten. De huidtherapeuten bij Huid & Laser Utrecht geven u graag een advies over deze producten. Onderstaand vind u producten die ingezet kunnen worden als thuisbehandeling.

Tarieven van de rosaceabehandeling

Onderstaand onze tarieven voor de behandelingen:

Peeling + LED-therapie€ 195,-
IPL (roodheid flushing) en milde peeling€ 220,-
IPL (roodheid flushing) en vaatlaser (rode adertjes)€ 220,-
Erbium-Glass laser (non-ablatief) incl. milde peeling€ 305,-
Erbium-Glass laser (non-ablatief) i.c.m. IPL (roodheid flushing)€ 370,-

Bekijk hier de tarieven voor alle behandelingen »

Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch: 030 – 751 0269, per mail: info@huid-en-laser-utrecht.nl of via het formulier contact met ons opnemen.

* De gewenste datum/tijd is een voorkeur. Wij proberen hier zo min mogelijk van af te wijken

0
Begin met chatten
1
Stuur een WhatsApp
Hi, waar kan ik je mee helpen?