Acnelittekens
Na acne kunnen er littekens achterblijven. Diepe onderhuidse ontstekingen kunnen schade aanbrengen aan het bindweefsel van de huid, waardoor reliëfverschillen in het huidoppervlakte ontstaan in de vorm van putjes en littekens. Hoe langer de acne onbehandeld en actief blijft, hoe groter de kans is op blijvende littekens. Door een behandeling van acne kun je acnelittekens voorkomen.
Verschillende soorten acnelittekens
Er bestaan verschillende soorten acnelittekens. Oppervlakkige littekens kunnen zichtbaar zijn als wat rode of bruine huidvlekjes, ook wel PIH genoemd. Bij een beschadiging in het bindweefsel kan weefselverlies optreden, waardoor diepere littekens ontstaan.
- Rolling littekens zijn grotere, ingezonken littekens
- Boxscarlittekens zijn ronde en ovale ingezonken littekens met een rand
- Icepick littekens zijn diepe littekens, zichtbaar als gaatjes. Ze kunnen 1 tot 2 mm groot zijn.
Acnelittekens
Hypertrofische littekens
Een beschadiging in het bindweefsel kan ook zorgen voor een weefseltoename, doordat er te veel collageen wordt aangemaakt. Er kunnen dan hypertrofische of keloïde littekens ontstaan. Hypertrofische littekens zijn verheven en liggen boven het weefselniveau op de huid. Door een verhoogde bloedvoorziening zijn deze littekens rood van kleur. Het litteken voelt hard aan en kunnen pijn doen of jeuken.
Keloïde littekens lijkt op een hypertrofisch litteken, maar kan door blijven groeien tot buiten de wondranden. Vaak komen deze littekens voor bij jonge mensen met een donkere huid.
Behandeling van acne littekens bij Huid & Laser Utrecht
Bij Huid & Laser Utrecht kunnen acnelittekens behandeld worden met verschillende fractionele en non-fractionale lasers, zoals de Co2, Erbium-YAG en de Erbium-Glass laser. Tijdens de intake beoordeeld de huidtherapeut welke behandeling het meest voor u geschikt is. Vaak is een combinatie van meerdere lasers het meest effectief.
Lees hier meer over de behandeling met fractional lasers bij Huid & Laser Utrecht »