Wanneer biedt het laseren van littekens een uitkomst? Een litteken kan ontstaan nadat de huid herstelt is van een huidbeschadiging zoals een operatie, ongeval of huidziekte. Een beschadiging in de huid en het bindweefsel kan ervoor zorgen dat er een toename of juist een afname van weefsel ontstaat. Leeftijd, erfelijke factoren, lokalisatie en kleur van de huid hebben invloed op littekenvorming. Ook kan een bijkomende wondinfectie ervoor zorgen dat een litteken abnormaal geneest. 

Atrofische littekens

Bij dit soort littekens is er te weinig bindweefsel aangemaakt tijdens het genezingsproces. Atrofische littekens zijn vaak lichter tot wit van kleur en liggen wat verzonken in de huid. Striae is een voorbeeld van een atrofisch litteken.

Hypertrofisch litteken

Een beschadiging in het bindweefsel kan zorgen voor een weefseltoename, doordat er te veel collageen wordt aangemaakt. Er kunnen dan hypertrofische of keloïd littekens ontstaan. Hypertrofische littekens zijn verheven en liggen boven het weefselniveau op de huid. Door een verhoogde bloedvoorziening zijn deze littekens rood van kleur. Het litteken voelt hard aan en kunnen pijn doen of jeuken.

Dit soort littekens ontstaan meestal op plaatsen waar veel trekkracht is op de huid, zoals op het borstbeen, schouders, knieën of ellebogen.

Keloïd littekens

Een keloïd litteken lijkt op een hypertrofisch litteken, echter groeit een keloïd litteken tot buiten de wondranden. De littekens zijn vaak abnormaal verdikt en onregelmatig gevormd. Vaak komen deze littekens voor bij jonge mensen met een huidtype 3 of hoger.

Litteken laseren?

Bij Huid & Laser Utrecht kunnen verschillende fractional lasers zorgen voor een verbetering van de structuur van het litteken en de huid. Hetzelfde geldt voor microneedling. Ook kan de vaatlaser of IPL de roodheid van littekens verminderen. Tijdens het consult beoordeelt de huidtherapeut welke behandeling het meest geschikt is om littekens te laseren.

Prijzen van de behandeling

Klik hier voor de prijzen van al onze behandelingen.

Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch: 030 – 751 0269, per mail: info@huid-en-laser-utrecht.nl of via het formulier contact met ons opnemen.

* De gewenste datum/tijd is een voorkeur. Wij proberen hier zo min mogelijk van af te wijken

Begin met chatten
1
Stuur een WhatsApp
Hi, waar kan ik je mee helpen?