PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom)

De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is PCOS (het polycysteus ovarium syndroom). Hierbij groeien goedaardige cysten in de eierstokken en produceren de eierstokken een overmatige aanmaak van mannelijke (androgene) hormonen. Deze hormonen stimuleren de talgklieren waardoor acne kan ontstaan. Ook kan door de overproductie van androgene hormonen  beharing ontstaan volgens een mannelijk beharingspatroon.  Naar schatting komt deze aandoening bij 5 tot 10% van de vrouwen voor.

Wat is hirsutisme?

Bij hirsutisme hebben vrouwen dik, donker haar op hun gezicht, hals, borst, buik, onderrug, billen of dijen. Ga naar de huisarts als dit een probleem voor je is. Het kan veroorzaakt worden door een medische aandoening die behandeld kan worden.De meeste vrouwen krijgen meer haar op hun gezicht en lichaam als ze ouder worden, vooral na de menopauze. Maar dit is fijner haar en het is niet hetzelfde als hirsutisme.

De meest voorkomende oorzaak van onwenselijke beharing is het polycysteus ovarium syndroom (PCOS).

Soms is er echter geen duidelijke oorzaak. In zeldzame gevallen kan hirsutisme worden veroorzaakt door:

  • bepaalde medicijnen
  • het gebruik van anabole steroïden
  • andere hormonale aandoeningen zoals het syndroom van Cushing en acromegalie (zeldzame aandoening van de hypofyse)
  • tumoren die jouw hormoonspiegels beïnvloeden

De oorzaak van PCOS

De precieze oorzaak van PCOS is nog niet bekend. Het kan erfelijk bepaald zijn en soms kan overgewicht een rol spelen. De gynaecoloog kan door middel van een bloedonderzoek en een echoscopie vaststellen of er sprake is van PCOS.

Symptomen bij PCOS

Bij PCOS zijn de waarden van verschillende hormonen in het lichaam verhoogd of juist verlaagd. De rijping van de eiblaasjes raakt hierdoor verstoord, waardoor er follikels in eierstokken ontstaan. PCOS wordt vaak ontdekt door een onregelmatige of uitblijvende menstruatie en verminderde vruchtbaarheid. Ook wordt overgewicht vaak gezien. Als gevolg van de verhoogde waarde van mannelijke (androgene) hormonen kan acne en overbeharing volgens een mannelijk beharingspatroon (hirsutisme) ontstaan. Er kan meer haargroei aanwezig zijn, of de haartjes kunnen dikker en stugger zijn.

Behandeling van PCOS bij Huid & Laser Utrecht

Meestal gaan de acne en overbeharing niet vanzelf weg.  Door middel van acnetherapie en laserontharen kunnen deze  gevolgen van PCOS behandeld worden. Bij Huid & Laser Utrecht hebben wij veel ervaring in de behandeling van overbeharing en acne bij PCOS. Tijdens een vrijblijvend consult kunnen wij u alles over deze behandelingen uitleggen. Ook kan een natuurlijke hormonale behandeling uitgevoerd door onze arts voor een beter en langduriger resultaat zorgen.

Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch: 030 – 751 0269, per mail: info@huid-en-laser-utrecht.nl of via het formulier contact met ons opnemen.

* De gewenste datum/tijd is een voorkeur. Wij proberen hier zo min mogelijk van af te wijken

Begin met chatten
1
Stuur een WhatsApp
Hi, waar kan ik je mee helpen?