Overbeharing bij vrouwen

Overbeharing bij vrouwen

Toegenomen haargroei op het gezicht of het lichaam kan als ongewenst worden ervaren. Soms zijn haartjes langer of dikker, waardoor ze meer opvallen. De verschijnselen van haargroei zijn vaak persoonlijk. Wat voor de ene persoon als ongewenste haargroei wordt ervaren, kan voor de ander geen enkel probleem zijn.  

Verschillende vormen van overbeharing

Er bestaan verschillende vormen van overbeharing. Er kan hierbij onderscheid gemaakt worden tussen plaatsen waar normaal ook haar groeit (hypertrichose) en haargroei volgens een mannelijk beharingspatroon (hirsutisme).

Hirsutisme

Bij deze vorm van overbeharing is de haargroei toegenomen volgens een mannelijk beharingspatroon. De haargroei kan ontstaan in het gezicht, maar ook bij het schaamgebied en de borsten. Vaak zijn de haren dikker en donkerder. Hirsutisme komt veel voor, 5 tot 10% van de vrouwen heeft er in meer of mindere mate last van.  Er bestaan drie vormen van hirsutisme.

Familiaire hirsutisme

Deze vorm komt bij bepaalde huidtypes vaker voor. Hierbij is geen sprake van een toename aan mannelijke hormonen in het bloed. De haarzakjes zijn gevoeliger voor mannelijke hormonen, waardoor de haargroei wordt gestimuleerd.

Hormonale hirsutisme

Bij deze vorm is er een overproductie van mannelijke hormonen in het bloed. Dit kan zorgen voor overbeharing, maar ook voor vergroting van de spieren, lagere stem, menstruatiestoornissen, acne of minder ontwikkeling van de borsten. Deze overproductie kan worden veroorzaakt in de eierstokken of de bijnierschors. De meest voorkomende aandoening hierbij is PCOS, (PolyCystisch Ovarium Syndroom). Lees hier meer over PCOS.

Hirsutisme veroorzaakt door medicijnen

Anabole steroïden of testosteron-verwante geneesmiddelen (bij vrouwen in de menopauze) kunnen leiden tot hirsutisme.

Hypertrichose

Bij hypertrichose is er sprake van toegenomen haar op een willekeurig lichaamsgebied waar al van nature sprake is van haargroei.  Dit kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Het kan aangeboren zijn, of op latere leeftijd ontstaan. Soms komt het op meerdere gebieden in het lichaam voor en soms maar op één plek.

Behandeling laserontharen bij Huid & Laser Utrecht

Hypertrichose en hirsutisme gaan niet vanzelf over. Bij Huid & Laser Utrecht kunnen we overbeharing behandelen met verschillende ontharingslasers. Ook haargroei wat niet de oorzaak is van hirsutisme of hypertrichose kan met de ontharingslaser behandeld worden. De behandeling wordt uitgevoerd met de Alexandrite, de Nd-YAG laser of een combinatie van beide lasers. Lees hier meer over laserontharen.

 

Begin met chatten
1
Stuur een WhatsApp
Hi, waar kan ik je mee helpen?