Sproeten

Sproeten

Sproeten worden niet als een huidaandoeningen gezien, sterker nog, sproeten worden beschouwd als één van de zeven schoonheden! Maar toch is niet iedereen er even blij mee.

Sproeten zijn lichtbruine tot donkerbruine vlekjes en komen vaker voor bij mensen met een licht huidtype. Het is een opeenhoping van pigment in de bovenste huidlaag. Vaak ontstaan sproeten al vaak op jonge leeftijd, zodra de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. In de loop der jaren kunnen door blootstelling aan de zon meer sproeten ontstaan. Sproeten zijn goedaardig en kunnen later ook niet kwaadaardig worden. Bij het ouder worden neemt het aantal sproeten vaak af.

Verschillende soorten sproeten

Epheliden, dit zijn genetisch bepaalde sproeten. Ze ontstaan vaak op jonge leeftijd, zodra de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Ze komen vaak voor op het gezicht, bovenrug, schouders en armen. In de zomer worden de sproeten onder invloed van de zon vaak donkerder.

Solaire lentiges, ook wel zomersproeten genoemd. Deze ontstaan onder invloed van zonlicht. Deze sproeten worden in de de winter lichter of verdwijnen.

De behandeling van sproeten bij Huid & Laser Utrecht

Bij sproeten die als storend worden ervaren kan een behandeling met IPL of de Alexandrite laser zorgen voor het verminderen of verwijderen van de sproeten. Het licht wordt geabsorbeerd door het overtollige pigment in de huid, waardoor dit wordt vernietigd en afschilfert.

Lees hier meer over de behandeling van sproeten met de pigmentlaser bij Huid & Laser Utrecht

Begin met chatten
1
Stuur een WhatsApp
Hi, waar kan ik je mee helpen?